Hírek kategória bejegyzései

2020.évi ebösszeírás

Tájékoztató a 2020. évi kötelező ebösszeírásról

Tisztelt Ebtartók!

A Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települési önkormányzatok jegyzője:

 2020. március 1. napjától 2020. Április 30. napjáig terjedő időszakban végzi az ebösszeírást.

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik, ezért az ebösszeíráshoz összeállított „Ebösszeíró adatlap” beszerzése az ebtulajdonosok / ebtartók kötelessége.

Több eb esetén ebenként külön – külön kell az adatlapot az eb oltási könyve, kisállat útlevele, törzskönyve alapján kitölteni.

Kérem, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” teljes körűen szíveskedjenek kitölteni, aláírni, és az ebösszeírási időszak végéig, azaz legkésőbb 2020. Április 30. napjáig visszajuttatni.

Az ebösszeírásról szóló részletes tájékoztató, a használandó nyomtatványok letölthetők itt.

eb tájékoztató honlapra_2020_hirek_fooldal 2020 evi ebosszeiras-rovid Bejelentő_lap_ÚJ_TULAJDONOSRÓL-2020 Bejelentő_lap_ELPUSZTULT_ELVESZETT_ELALTATOTT_EBRŐL-2020 ebosszeiras_adatlap_2020

 

Együttműködésüket köszönöm!

 Arnóczki Tímea sk

jegyző

Szja-bevallás: ügyelni kell a részletekre is

Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges.
A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.
Az szja-bevallások jellemző hibái:
a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás
a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak
a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.
A www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán – amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel –elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában. Sőt, bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után önállóan kiszámol. Az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az Ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető.
Akinek még nincs Ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy felhasználó névre van szükség. A sorban állást elkerülhetik azok, akik a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága