Interjú- Kardos Endre polgármesterrel a Fesztiválról

Kardos Endre
Litka Község Polgármestere

2014. SZEPTEMBER 6. LITKA

NEMZETKÖZI CSEREHÁT FESZTIVÁL A LEGKISEBB HATÁRFALUBAN

INTERNATINAL CSERREHÁT FESTIVAL IN THE SMALLEST BORDER VILLAGE

by International Visegrad Fund

„Ez a nap volt az nap, amelyet kár lett volna kihagyni más elfoglaltság miatt!”

Polgármester Úr! Nagyon nagyszabású volt a rendezvény szeptember első hétvégéjén, hogy jutott eszébe?Mi volt a cél?
Sok rendezvényen megfordultam min vendég, vagy csak nézelődő, kíváncsiskodó.
Láttam nagyon jól szervezett rendezvényeket, szívhez szóló előadásokkal, főleg Buzitán, Péderen. Ilyenkor mindig eszembe jutott, hogy egy ilyen nekünk is kellene, milyen szép is lenne..
A célunk egyértelműen az volt, hogy a határ két oldalán élőket közelebb hozzuk egymáshoz, a sok, korábban elszakadt kapcsolatot felélesszük!
Erről pedig nem elég beszélni, tenni is kell érte!

Miért gondoltad, hogy létrejöhet egy pici faluban ez a nap és sikeres is lehet?
Nem gondoltam csak reméltem.
Azt reméltem, hogy a széles ismeretségi körünkből határon innen és túl, sokan kíváncsiak lesznek mind a fellépőkre, mind egymásra és számítottam a Litkáról elszármazottakra, valamint a Litka Baráti Kör tagjaira is.
Két napos rendezvényt nem tudtunk volna szervezni, az meghaladta volna az erőnket, így, csak egynaposban gondolkodhattunk. Utólag talán kicsit zsúfoltnak tűnt a program, de minél többet akartunk megmutatni, így is kimaradtak fellépők.
Míves hagyományőrzőket szerettünk volna a településre hozni, akik magas szintű előadásokkal szórakoztatják az idelátogatókat é azt hiszem ez teljesült is.

Hányan voltak ezen a Fesztiválon?
550-600 látogatónk lehetett, jóval többen, mint amennyivel számoltunk. Eredetileg 300 érdeklődőt vártunk, de szerencsére többen voltak ránk, a településre és a programokra kíváncsiak.

Kik voltak a fellépők, honnan érkeztek?
10 fellépő csoportunk volt, azt hiszem nem túlzás ha 200 fellépőt említek.
Ahogy az a programból is látszik nemzetközi volt ilyen szempontból is a fesztivál.
Hiszen meghívásunkra itt volt Buzitáról a Citerazenekar, Nagyidáról az Ilosvai Néptáncegyüttes és ugyanonnan egy Hagyományőrző Csoport, Péderről a Vegyeskar, Sárospatakról a bodrog Néptáncegyüttes, Hidasnémetiből az Abaúji Hagyományörző Együttes, a Szikes Zenekar Nyíregyházáról, Forróról a Hernádvölgye Néptáncegyüttes, Szalaszendről a Szike Kórus, Büttősről. Este pedig a Mona Lisa Smile lépett fel.

Kapott-e visszajelzéseket a rendezvényről?
Mindenki elismeréssel nyilatkozott az ötletről, a szervezésről, programokról, a csapatról.
Volt ,aki azt mondta, hogy így kell rendezvényt szervezni, ahogy ti csináltátok!
Sokan már a helyszínen, mások később személyesen vagy közösségi portálon, esetleg e- mailben mondta el véleményét!
Számomra a legkifejezőbb a következő volt:

„Ez a nap volt az nap, amelyet kár lett volna kihagyni más elfoglaltság miatt!”

Többes számban beszélt végig, kivel, kikkel valósította meg ezt az egész napot?
Nem voltam egyedül a szervezésben, sokan segítettetek. Segített a Litka Alapítvány, a Litka Baráti Kör, de mellettem állt a képviselő-testület és a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal is.
Köszönet érte!
Azonban arról is beszélni kell, hogy már ott, a rendezvényen kiderült, hogy sok a feladat, mindenképpen több, mint amire felkészültünk, mi pedig kevesen vagyunk, mert szerettünk volna mindent egyedül megvalósítani. Szerettünk volna ténylegesen szórakoztatni, főzni, rendezvényt szervezni, csoportokat kísérni, egyszerűen jó házigazdák lenni. Jó lett volna –így utólag- még néhány fej és kéz…

Sok mindenről beszéltünk, de egy fontos kérdést eddig csak kerülgettünk, milyen forrásból lehetett ezt a rendezvényt megvalósítani?
Természetesen nagy részben nem saját forrásból, az önkormányzatunk költségvetése ezt nem tette volna lehetővé egymagában.
Sikeresen pályáztunk a Nemzetközi Visegrádi Alap „Small grant” pályázati kiírás keretében /11420381 pályázati azonosító/, amelyhez egy kis saját erőt is biztosítani kellett.

Aki ott volt azért, aki nem volt ott azért biztos felteszi a kérdést: Lesz-e még ilyen rendezvény Litkán?
Ha csak a munkára gondolok, akkor elgondolkodom, hogy érdemes-e… Ha azonban a visszajelzésekre gondolok, akkor a válasz igen.
Talán ez egy út eleje, amin elindultunk, megérte mindnyájunk fáradságát, hogy ennyi embert tudtunk Litkára vonzani, ahol különben 46 állandó lakos él.
Hízelgő a sok elismerés, amit kaptunk már ott a rendezvényen, vagy a rendezvény óta eltelt időben.
Tehát szeretnénk még ilyet rendezni, de ehhez természetesen következő alkalommal is szükség lesz pályázati támogatásra. Természetesen ettől a nagy rendezvénytől függetlenül –bár esetleg kisebb volumenben- de évente több magas színvonalú rendezvényt is szeretnénk a településen megrendezni, ahova szintén hívunk és várunk minden barátunkat, ismerősünket éppúgy, mint az érdeklődő ismeretleneket.

Litka, 2014. szeptember 30.

Kardos Endre
polgármester

Kardos Endre_interjú_20140906_jav2